Sepetinizde herhangi bir ürün bulunmamaktadır.
Dilerseniz hemen mağazamızdaki ürünlere göz atabilirsiniz.
Toplam :
  Alışverişi Tamamla

Temperli Cam

DİKKAT: ku-cam sehpa ürünlerimizde kullandığımız tüm camlar temperlidir.

Temperli(GÜVENLİ) Cam Tanımı

Halk arasında güvenlik camı olarak da geçen temperli cam, kırılmaya karşı daha dayanıklı olan bir cam çeşididir. Temperli cam ın asla kırılmayacağı olgusu yanlıştır. Temperli camlar da kırılabilirler. Temper kelimesi ısıl işlemi belirtmektedir. Yani, temperli cam, ısıl işlem görmüş camdır.

Bu camlara güvenli cam denmesinin nedeni, konvansiyonel camlara göre kırıldıklarında yaralanmaya sebebiyet vermemeleridir. Çünkü, bu camlar kırıldıklarında sivri uçlu şekilde değil, çok daha fazla parçaya ayrılarak insan hayatını tehlikeye atmayacak şekilde parçalanırlar. Bu husus da, insan hayatını etkileyecek yerler kullanılan camların, temperli cam olarak kullanılmasını zorunlu hale getirmektedir.

Bu tip camlarda, cam dış yüzeyi büyük bir gerilim ile üretilir. Normal camlarda dış yüzeydeki gerilim 10,000 Psi olup, temperli olanlarda ise 15,000 Psi gerilimle yüklenirler. Böylelikle, darbelerde büyük parçalar yerine, çok daha ufak parçalar halinde parçalanırlar.

Temperli Cam Üretimi Nasıldır ?

Aslında işlemin özeti normal imal edilen cam bir ısıl işleme tabi tutulması olarak açıklanır. Bu ısıl işlem 650-700°C aralığında olmaktadır. Temperleme ısıl işleminden önce cam nihai şekline getirilmelidir. Çünkü; temper işleminden sonra ne yazık ki tekrar kesilemez ya da şekillendirilemez.

Temperleme işleminden önce, cam şekil olarak son haline getirilir ve üzerine 650-700°C aralığında bir sıcaklık uygulanır. Cam ısıtıldıktan sonra, ani bir soğutma yapılır. Bu soğutma işlemi cam yüzeyinde dışarıdan hava verilerek yapılır. Camın dış yüzeyi nispeten daha önce tam katı hale gelerek, yumuşak ve daha akışkan durumda olan camın iç yüzeyini kendine doğru çeker. Bu olay neticesinde malzemenin iç yüzeyinde bir çekme gerilmesi oluşmuş olur. Yani cama önceden bir çekme gerilmesi verilmiş olur.

Yapılan bu işlem neticesinde, herhangi bir kırılma anında cam birkaç parçaya bölüneceğine, binlerce küçük parçaya bölünür ve yaralanma riski azaltılmış olur. Çünkü kırılma neticesinde büyük ve keskin kenarlar olmayacaktır. Temperli camlar sadece mekanik zorlamalara değil aynı zamanda ısıl genleşmelere de konvansiyonel camlara göre çok daha iyi dayanım göstermektedirler.

Temperli Cam Kullanıldığı Yerler Nerelerdir ?

Otomobil Ön ve Arka Camlarında ( Kaza anında yaralanmayı önlemesi açısından )

Otobüs Yan Camlarında

Yüksek Sıcaklıkla Temas Eden Camlarda ( fırın vs. )

Yüksek Binaların Cam Giydirme İşleminde,

Bazı Mobilyalarda ( Cam kısımları olan masalar vs. )

Otomobil yan camlarında, temper cam kullanılmamasının nedeni, herhangi bir kaza anında araç içerisinden aniden kaçmak gerektiği ve kapıların açılamadığı durumlarda, camın rahatlıkla kırılıp araç içerisinden hızlıca kaçılması içindir.